Fagprat

0

Fleksibelt, norsk klimastyringssystem med PLS fra Unitronics

 

Som den første i landet har Aasmund Kulien investert i en norsk løsning for automatisering i veksthusene sine. Systemet er utviklet av Tommy Gjedrem i TG Elektro & Automasjon, og er skreddersydd til Kuliens behov.

 

Tekst: Martin Knoop, NGF og Dag Eivind Gangås Foto: TG Elektro & Automasjon

 

 

 

For en tid tilbake begynte automatikken i veksthusene på Asbjørn Kulien Gartneri Ans. på Nodland, litt vest for Kristiansand, å svikte. Aasmund Kulien kjente da allerede Tommy Gjedrem, og visste at han kunne lage effektive og rimelige løsninger som er fleksible og enkle i bruk. Nå har den nye løsningen vært på plass i to av de fire veksthusene i halvannet år, og Aasmund er så langt svært fornøyd.
-Det som er så greit med denne løsningen er at det er akkurat det den skal være, hverken mer eller mindre. Samtidig kan den bygges ut i alle retninger, ved fremtidige behov, forteller Kulien.

Prosessindustrien

Tommy Gjedrem er utdannet automatiker og elektriker, og har bakgrunn fra landbruk og prosessindustri. Prosessindustrien har mange likheter med gartnernæringen på kompleksitet og variabler, men Gjedrem samarbeider tett med gartneren om løsninger i det enkelte gartneri.

Gammelt og nytt

Systemet Gjedrem har laget for Kulien er en smart, sentral styreenhet som i prinsippet kan samle informasjon fra- og styre alt fra temperatur, lufteluker, shunter, lys, gjødselblander, værstasjon, og så videre. Den kan tilpasses eksisterende utstyr, uavhengig av alder og produsent.
-Vi kan installere sensorer og styresystemer på tilnærmet hva som helst, og sy det sammen i denne løsningen. Kulien har for eksempel en gammel DGT-blander som vi tidligere har utarbeidet en ny løsning for, som også enkelt kan integreres i totalstyringen for drivhuset. Vi utvikler dessuten nye ting hele tiden. Blant annet har vi laget en ny værstasjon som vi har store forhåpninger til, forteller Gjedrem.

 

Unitronics Unistream PLS med HMI skjerm. Tommy Gjedrem og Aasmund Kulien foran kontrolltavlen til systemet.

Skinnemontert PLS fra Unitronics. Styreenheten er kompakt og svært fleksibel.

Energieffektivt

Systemet skal også være energieffektivt. Ikke bare fordi det styrer luker og oppvarming etter værstasjon og målte verdier, men også fordi det styrer andre systemer på en mest mulig effektiv måte. For eksempel stanser den pumping av vann på varmerørene, når det ikke lengre er behov for oppvarming. Det er kanskje ikke all verden å spare på at en slik pumpe stanses når det ikke er behov for den, men til sammen kan mange slike tiltak gjøre en forskjell. For å kunne utarbeide en totalløsning for klimastyring så har Tommy også testet ut en løsning som gjør at man kan innhente avlesning fra eksisterende strømmålere. Data fra strømmåler brukes deretter for å optimalisere effektforbruket basert på anbefaling og strømavtale.

 

Unicloud er et skybasert system fra Unitronics

Hele systemet er skybasert, og kan styres via telefon eller pc fra hvor som helst. Alarmer og varsler går på SMS og e-post, og det kan hentes ut alle slags rapporter og statistikker. Det betyr at også Gjedrem kan følge med på dataene og eventuelle feilmeldinger eller tilløp til feil, og han kan foreta oppgraderinger over nettet dersom man har serviceavtale og/eller driftsavtale. Fordelen med systemet er dette ikke utgår på levetid. Han har satt opp en løsning der gartneren leaser utstyret i en avtaleperiode, men gartneren eier utstyret selv når leasingperioden er over. I leasing-perioden har man en utvidet garanti og service.

 

 

 

 

Unicloud by Unitronics - Systemet er skybasert og man kan derfor ha full oversikt fra praktisk talt hvor som helst.

 

 

 

 

PLS med HMI skjerm - Oversikt over hus 4 hos Aasmund Kulien.
 

 

Samarbeid

Gjedrem driver foreløpig alene, men har knyttet til seg en rekke samarbeidspartnere, blant annet installatører. Han er også i dialog med SmartTekEnergi AS om å integrere avfuktere i systemet.
Sammen ser de på energioptimaliserende løsninger for bedre vekstvilkår og driftsøkonomi i veksthus.
-Vi kan gjøre helt enkle og rimelige ting, eller vi kan tilpasse mer omfattende løsninger. Går man for en mer omfattende løsning som også inkluderer avfuktere, kan det gi store gevinster i form av mindre svinn, økt produksjon, mindre utlufting, bedre utnyttelse av Co2, mindre energiforbruk, bedre utnyttelse av energigardiner og bedre kontroll på mengde sollys til plantene, og så videre, mener Gjedrem.

Leveringstid

Som alle andre utstyrsleverandører har Gjedrem også merket at det ikke er like enkelt å få tak i deler som tidligere. Det som gjør at han likevel kan operere med relativt korte leveringstider er at det meste han bruker er hyllevare som mange produsenter kan levere, i tillegg til at han har et visst lager av komponenter han vet han vil få bruk for.

 

 

Tegning av den nye værstasjonen Gjedrem har utviklet.
 

Unitronics - PLS


 

0

Unitronics - PLS'er - Stort utvalg!

Unitronics har fra starten av hatt som hovedmål å spare utviklingstid for programmerere! Dette har tradisjonelt vært gjort ved å integrere HMI og PLS med I/O'er i ett felles programmeringsverktøy. Utvalget av PLS’er med HMI (med og uten integrert IO) har etterhvert blitt stort!

Les mer
0

Unistream pls serie med Virtuell HMI

Kraftig PLS i PRO serien/B10 serien med integrert virtuell HMI, VNC server og innebygd WEBserver. En modulær og skalerbar maskinvare - støttet av en svært effektiv programmeringsprogramvare.

Les mer

Flere nyheter


 

0

NFEA - Sikkerhetssystemer 2023

29. - 30. mars deltar Tormatic på Sikkerhetssystemer 2023 i Bergen. Konferansen skal gi deg en bedre innsikt i de forskjellige aspektene og utfordringene ved sikkerhetssystemer.

Les mer
0

Euro Expo i Gjøvik 29. - 30. mars 2023

Vi stiller ut på Euro Expo Industrimesser i Gjøvik. Besøk oss på vår stand og slå av en prat med våre salgsingeniører Christer Dreng og Per Egil Strand. Vi har med et bredt utvalg av instrumenter og utstyr for produktdemonstrasjoner.

Les mer
0

Vannkvalitet

In-Situ er ensbetydende med måling i vann! I sortimentet finnes multiparametersonder med ett bredt utvalg av vannkvalitetssensorer, i tillegg til stand-alone sensorer for måling av konduktivitet, temperatur og dybde (CTD).

Les mer
0

Tekon IoT Platform - Software

Tekon IoT Platform er en komplett programvareløsning for å administrere organisasjonens data. En IoT-plattform hjelper bedrifter med å holde kontakten med prosesser og forbedre lønnsomheten.

Les mer
0

Tormatic - Messeoversikt 2023

Tormatic AS deltar på en rekke messer og konferanser i løpet av året innenfor våre kjerneområder og markeder. Se oversikten her.

Les mer
0

GMI Webinar - SIL3 - instrumentering i Ex områder

Webinar - Torsdag 26. Januar kl 11.00 - GM International presenterer applikasjoner og noen større prosjekter som viser hvordan deres teknologi & produkter løser krevende oppgaver i Ex-områder!

Les mer
0

On Demand Webinarer - måling av nivå og vannkvalitet

In-Situ tilbyr en rekke On Demand Webinarer. I sortimentet finnes multiparametersonder med ett bredt utvalg av vannkvalitetssensorer, i tillegg til stand-alone sensorer for måling av konduktivitet, temperatur og dybde (CTD).  In-Situ kan også tilby RDO oksygensensorer av meget høy kvalitet.

Les mer
0

Case studie: System for tidlig varsling for flomutsatte

Produktene i Flexilogger-serien (tidligere Frog) er konstruert for å overvåke omgivelsene med hensyn til miljø, vanndybde, vannstrøm, forurensing etc. De kan arbeide som rene batteridrevne dataloggere eller som telemetriloggere med innebygget GSM/GPRS modem.

Les mer
0

Aqkva Konferansen 2023

AqKva-konferansen går av stabelen 19. januar i Bergen. Norges største havbrukskonferanse! Få med deg faglig oppdatering, treff kjentfolk og ha det kjekt sammen med aktører fra hele næringa!

Les mer